info@armagancanulusaloglu.com

Serebral Palsi (Doğumsal Beyin Felci)

Serebral Palsi

Serebral palsi, çocukluk çağının en sık görülen fiziksel ve bilişsel engel yaratan hastalığıdır. Beyin hasarının oluştuğu bölgeye göre çeşitlilik gösterebilir. Oluşan beyin hasarı kalıcıdır, hayatın hiçbir döneminde değişim göstermez ve beyin tutulumuna göre 4 tip serebral palsi bulunmaktadır.

Beyin hasarının yeri ve tutulumun büyüklüğüne bağlı olarak; serebral palsi hastasının motor ve zihinsel durumu etkilenir (GMFCS Sınıflaması). Kollarında ve bacaklarında katılıklar, sertlikler oluşup, serebral palsili bireyin yürümesine ve hayati fonksiyonellerin yapılmasına engel durum teşkil edebilir. Bu durumlarda müdahale edilmez ise; yürüme durumunda olan kişi engelinden dolayı yürüyemez hale gelebilir.

Serebral palsi hastalığının oluşturduğu fiziki ve zihinsel engelin tedavisi uzun soluklu bir süreçtir. Genellikle, 2 yaşından itibaren kişinin fiziki engeli oluşmaya başlar ve tedavi oluşan engelin durumuna ve şiddetine göre şekillenir. Ortopedik engeller ( kol ve bacaklarda gelişen katılıklar, omurga deformiteleri) için hastanın çocuk ortopedisi alanında uzmanlaşmış hekim tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Oluşan her ortopedik engelin belirli yaş aralığında tedavisi uygulanmalı ve geç kalındığı durumda çözümü zorlaşmaktadır.

Serebral palsi bireyin takip olunacağı ortopedik engeller;

*Kalça çıkığı

*Diz çevresi katılıklar

*Yürümeye engel olacak ayak eğrilikleri

*Omurga deformitesi (skolyoz)

*Kol, ön kol ve ellerde gelişen eğrilikler ve katılıklar

Alanında uzman hekimler ile serebral palside engelsiz hayat mümkündür. Engelsiz gelecekler için.